Když se řekne Indie, našinec si pravděpodobně vybaví představitele Hare Krišna pochodující městem doprovázených zpěvem za typického rytmu, špinavé děti koupající se v řece Ganga, vychrtlého jogína a v tom lepším případě záplavu barev z úspěšných vládních spotů „Incredible India“. Indie ale znamená mnohem více, v každém případě je ale jen těžko uvěřitelná, uvidíte sami.

Začněme tedy, jak to má být, pěkně od začátku. Indie v podstatě není země, jak to má většina z nás zafixováno, i když oficiální název zní Indická republika. Je to kontinent. Tedy 6 svazových teritorií, teritorium hlavního města a 28 spolkových států s vlastní volenou vládou. Rozlohou je toto území 42krát větší než naše republika ovšem co do počtu obyvatel je větší dokonce 112krát.

Dá nám velký problém dát dohromady státy USA, ještě větší možná státy Kanady, ale státy Indie?

Madhjapradéš, Maháráštra, Rádžasthán – jen tři z největších států, všechny nad 300 tisíc km2. Tyto země se liší svou kulturou, historií, problémy i úspěchy. Staňte se našimi pravidelnými čtenáři a dozvíte se zážitky z cest dobrodružstvím i z cest pracovních do různých koutů tohoto kontinentu, pohled významných indických osobností, převážně z businessu, se kterými spolupracujeme, odborníků na Indii i samotných Indů žijících v České republice.

Všichni podléháme stereotypům a mylným dojmům. Například fakt, že se všude v Indii domluvíme anglicky – vždyť je to bývalá britská kolonie. Indická ústava ale uznává 23 oficiálních jazyků, z nichž jeden je, ano pravda, angličtina. Může se vám ale snadno stát, že váš indický obchodní partner píše výborně anglicky, ovšem když na vás promluví, ač opět zdůrazňuji, jeho gramatika nemá konkurenci, budete se jeho přízvuku přizpůsobovat několik dlouhých horkých minut. To je ale jen zlomek z překvapení, které vás čekají při jednání s indickým obchodním partnerem. Tomuto tématu se budeme věnovat v jednom z dalších blogů.

Nejen zemím Evropské unie, i Indii snížil v září Mezinárodní měnový fond předpověď, a to z 8,2 na 7,8 procenta pro letošní rok a z 7,8 na 7,5 procent pro rok nadcházející. Propad je to velký, pokud si uvědomíme, že v roce 2010 rostla Indie tempem 10,3 procenta hrubého domácího produktu. Indii teď trápí především neúspěšný boj centrální banky s inflací blížící se dvoumístným hodnotám.

Ekonomický růst slábne v celé rozvíjející se Asii, nicméně vzhledem ke krizi v Evropě a útlumu v USA a Japonsku tento region vyčnívá vysoko nad ostatní. A tak po letech exportní politiky zaměřené jen na domácí ověřené vody, kdy neuvěřitelných 83 procent exportu České republiky putuje do Evropské unie, se i my probíráme z blaženého spánku Šípkové Růženky do nelehké reality a těžko a po krůčkách objevujeme pro podnikání ne zcela jednoduchou Indii.

Snad tento blog, jakožto i Česko-indická komora a příští rok i Indické investiční fórum připraví exportéry i všechny zájemce na „první rande“ s indickou kulturou tak, aby skončilo dle přání zúčastněných. Budeme se o to snažit ze všech sil.