Cloud computing již mění způsob, jakým IT přináší ekonomickou hodnotu do zemí, měst, průmyslu a podniků. IDC odhaduje, že jen v roce 2011 pomohly cloudové služby podnikům po celém světě vytvořit příjmy ve výši přes 600 miliard dolarů a 1,5 milionu nových pracovních míst. Studie také ukazuje, že země, které investují do klíčové cloudové infrastruktury, budou mít větší nárůst počtu pracovních míst.

Pro většinu organizací je cloud computing jasnou volbou, jelikož umožňuje masivní návratnost investic a flexibilitu. Mezi obvyklé omyly patří předpoklad, že cloud computing eliminuje pracovní místa. Ve skutečnosti je to tvůrce práce – a to podstatný. Nárůst počtu pracovních míst bude probíhat napříč kontinenty a organizacemi všech velikostí, protože rozvíjející se trhy, malá města a malé podniky budou mít přístup ke stejným výhodám cloud computingu jako velké podniky nebo rozvinuté země. Cloud computing představuje zajímavou příležitost pro podniky a vlády po celém světě a Indie je jednoznačně připravena této příležitosti díky svým předpokladům využít.

Dalším fenoménem je outsourcing IT služeb, který se v Indii těší stále větší oblibě kvůli mnoha výhodám, jež přináší. Indický subkontinent nabízí kvalifikovanou pracovní sílu při nízkých mzdách. Zprávy ukazují, že náklady na technologické pracovníky v USA jsou přibližně pětkrát vyšší než v Indii. Tudíž se Indie stává oblíbenou destinací pro outsourcing a samotný vývoj softwaru probíhá až ze 40 % formou outsourcingu.

Mezi faktory, které upřednostňují Indii jako nejvíce preferovanou destinaci pro outsourcing, patří kromě dostatku kvalifikované pracovní síly i možnost běžné komunikace v angličtině. Pracovní síla v Indii má odborné znalosti a dobré jazykové vybavení a může poskytnout kvalitní služby, aniž by docházelo ke komunikačním bariérám mezi společnostmi a jejich zaměstnanci.

Pokud se chcete dozvědět více informací o možnostech vzájemné spolupráce mezi Českou republikou a Indií a aktuálních trendech probíhajících v oblasti informačních technologií (jako je právě zmiňovaný cloud computing či outsourcing) za účasti předních představitelů ze státní správy i zajímavých osobností ze soukromého sektoru, přijďte na konferenci „Connected to India“, kterou pořádá Česko-indická obchodní komora dne 3. října 2012. V případě zájmu o účast se můžete přihlásit prostřednictvím pozvánky umístěné na webových stránkách Česko-indické obchodní komory (Czechindia).