Zpátky ze dna

Tempo růstu pro tento fiskální rok bude ale stále nejnižší za posledních deset let. Průzkum mezi 35 ekonomy provedený v období od 1. do 10. října letošního roku potvrdil, že HDP Indie pravděpodobně vzroste o 5,6 procenta v nedávno skončeném čtvrtletí a může zrychlit na 5,7 procenta v aktuálním čtvrtletí.

Ekonomický růst v třetí největší ekonomice Asie pravděpodobně dosáhl dna ve čtvrtletí končícím březnem, kdy klesl na 5,3 procenta oproti předchozímu roku a představoval téměř nejnižší hodnotu za poslední tři roky. I když indický vývoz zasáhla slabá poptávka ze Západu, největší brzda měla podle tvrzení ratingových agentur Standard & Poor's a Fitch Ratings, které hrozily nepříznivým snížením úvěrového hodnocení Indie, podobu nadměrných vládních výdajů a nedostatku reforem potřebných k urychlení investic.

K řešení těchto problémů oznámilo Nové Dillí minulý měsíc provedení dlouho očekávaných opatření, jako je zvýšení ceny dotovaných paliv za účelem udržení rozpočtového schodku na jedné straně a zvýšení zahraničních investic v maloobchodu, letectví a mediálním sektoru na straně druhé. „Tyto reformy zlepší obchodní náladu a podpoří domácí i zahraniční firmy, aby investovaly v Indii více, než by tomu bylo dosud, ačkoliv nelze očekávat výrazný pozitivní vliv na hospodářský růst přes noc,“ řekl Robert Prior-Wandesforde, ředitel Oddělení ekonomiky Asie ve společnosti Credit Suisse v Singapuru.

Celoroční tempo růstu v současném fiskálním roce bylo také podle průzkumu Reuters sníženo na 5,7 procenta z 6,3 procenta v červencovém průzkumu. Předpověď růstu pro tento fiskální rok byla přitom snižována v každém průzkumu od dubna loňského roku, což potvrzuje nebezpečný stav ekonomiky, která se dříve pyšnila téměř dvoucifernými hodnotami růstu.

Evropa – klíčem k oživení jsou domácí reformy

Oživení růstu patrné v následujících čtvrtletích bude zkreslené kvůli základně, se kterou budeme porovnávat, tedy kvůli údajům z minulého roku. To by mohlo zakrýt skutečnou sílu oživení.

Mezinárodní měnový fond nedávno snížil prognózy týkající se Indie a předpověděl růst pro tento kalendářní rok na 4,9 procenta oproti červencovým 6,1 procenta. Na rok 2013 pak fond předběžně odhadl růst ve výši 6,0 procent. Průzkum ukázal shodu na růstu ve výši 6,6 procenta pro příští fiskální rok. Pokud ale nebude nabídnuto žádné konkrétní a účinné řešení dlouhodobé dluhové krize eurozóny, považované za nezbytný katalyzátor pro globální hospodářské oživení, mohl by být tento odhad ohrožen.

„Očekáváme postupné oživení růstu v příštím roce, které však předpokládá pokračující provádění nedávno oznámených reforem, což je důležité pro investiční cyklus,“ řekl Leif Eskesen, hlavní ekonom pro Indii a ASEAN ve společnosti HSBC v Singapuru. Podle něj je také třeba „aby byla provedena postupná stabilizace globálních ekonomických podmínek, které budou mít pozitivní dopad na vývoz.“

Další uvolnění na cestě?

Reserve Bank of India vedla dlouhodobý a neúspěšný boj s vysokou inflací zvyšováním úrokových sazeb, a to celkem 13krát od března 2010 do října 2011. V dubnu letošního roku ale překvapila trhy snížením hlavní úrokové sazby o půl procentního bodu na 8 procent, aby povzbudila zpomalující ekonomický růst. Od té doby přesunula centrální banka břemeno oživování růstu na vládu.

Přestože byla inflační očekávání v průzkumu tlačena k vyšší hodnotě, ekonomové předpovídají snížení úrokových sazeb o dalších 25 bazických bodů na 7,75 procenta do konce tohoto roku, což je v souladu s průzkumem za minulý měsíc. Průzkum předpokládá inflaci na úrovni 7,6 procenta ve fiskálním roce končícím březnem 2013 a následné snížení inflace na 6,9 procenta další rok.

Vyhlídky indické ekonomiky stále nejsou nejlepší a jsou závislé na politické vůli v pokračování reforem a vyrovnávání starých dluhů v řadě oblastí. Přeci jen ale Indie prokázala snahu a v současné situaci se její budoucí vývoj nezdá tak pesimistický jako například začátkem roku.