Již dříve jsme na našem blogu uvedli, že se aktuálně projednává řada politických změn a zároveň indický akciový trh vykazuje pozitivní trend. O důvodech takového vývoje se odborníci přou. HDP ale v roce 2013 bude pravděpodobně vyšší, než bylo očekáváno, jelikož existují skutečné náznaky pozitivního vývoje. Guvernér Reserve Bank of India (indické centrální banky) minulý týden řekl, že ve čtvrtém čtvrtletí fiskálního roku končícího 31. března 2013 očekává pokles inflace. Ta je stále nad uspokojivou úrovní 5 procent, a to navzdory třinácti po sobě jdoucím zvyšování úrokových sazeb od března 2010 do října 2011. I přes očekávané oživení od července do září 2012 však ekonomický růst spadl na 5,3 procenta, zatímco v červenci až září předchozího fiskálního roku měl tento údaj hodnotu 6,7 procenta. To vyvolává obavy, že zpomalení může strhnout roční tempo růstu na nejnižší úroveň za poslední desetiletí. Před globální finanční krizí v roce 2008 totiž rostl HDP Indie tempem 8 až 9 procent.

„Jednodušší“ rok 2013

Po náročném roce poznamenaném zpomalením růstu, poměrně vysokou inflací, masivními výpadky proudu a hrozbou snížení ratingů se Indie může těšit na „jednodušší“ rok 2013, podotýkají ekonomové z Deutsche Bank. Na začátku prosince vydala Indie pozitivní impuls investorům, když její dolní komora parlamentu hlasovala ve prospěch zahraničních prodejců, jako je Wal-Mart, a umožnila jim otevřít v zemi prodejnu. Hlasování bylo symbolické – v roce 2011 byla koaliční vláda v čele s premiérem Manmóhanem Singhem nucena na nátlak opozičních stran ustoupit ze svého rozhodnutí nechat zahraniční řetězce supermarketů vstoupit do země. Opozice tvrdě stála na svém, že toto opatření by vytlačilo místní maloobchodní prodejce z podnikání a vedlo by ke ztrátám pracovních míst.

Finální rozhodnutí, které nakonec padlo, zvýšilo naděje, že Indie bude pokračovat v programu reforem, který byl zahájen v září a umožnil zahraniční účast v maloobchodu, letectví a mediálním vysílání. Přestože indická ekonomika zůstává citlivá na vnější šoky i domácí politické turbulence, je třeba, aby příslušné orgány reagovaly reformami podporujícími investice. Hospodářský růst, který se zpomalil na zhruba 5,5 procenta v letošním roce, se nachází u dna a další pobídky by mohly přinést trvalé hospodářské oživení.

Export startuje

Pravděpodobně se v příštím roce projeví nárůst externí poptávky a exportéři budou zvýhodněni i díky výrazně slabšímu kurzu. Reserve Bank of India nejspíš na začátku roku 2013 opět sníží úrokové sazby, což by mělo pomoci, stejně jako pružná domácí spotřeba. Indická rupie zaznamenala v uplynulém roce prudký pokles a její kurz se pohyboval kolem 54 rupií za americký dolar, což je úroveň považovaná za dostatečně konkurenční pro podporu vývozu. Rovněž se očekává, že centrální banka, která se v tomto roce zaměřila na tvrdohlavou snahu udržet inflaci na úrovni 7 procent, sníží v příštím roce úrokové sazby dle odhadů o 1,25 procentního bodu. Podle odborníků pomohou oba tyto faktory oživit ekonomiku, přičemž ve fiskálním roce 2013/2014 je zatím oficiálně indické ekonomice předpovídán růst HDP ve výši 6,5 procenta.

Návrat do dob více než osmiprocentního růstu může být sice stále ještě daleko, je ale pravděpodobné, že Indie bude v roce 2013 čelit menšímu tlaku a bude se jí „snadněji dýchat“.