Rok investic

Podle odborníků má průmysl informačních technologií v Indii před sebou náročný a nejistý rok. Nicméně věří, že IT firmy by mohly využít tuto nejistou dobu jako příležitost, aby učinily investice do zvýšení své konkurenceschopnosti. „Takové období nejistoty poskytovalo v minulosti organizacím skvělou platformu pro úpravu strategií a provedení kroků, které zvyšují konkurenční výhodu a urychlují růst,“ řekl Mohan Reddy, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Infotech Enterprises, globálního poskytovatele technologických řešení.

Jelikož se jedná o odvětví úzce spojené s globalizací a mezinárodním obchodem, dojde i v IT průmyslu k určitému zpomalení růstu. Na tento fiskální rok je odhadován pokles růstu vývozu služeb z 16 procent v minulém roce na 11 procent. Mohan Reddy věří, že IT společnosti se zaměří na rozšíření dodávek i mimo Indii a budou využívat globální znalosti, investovat do vytváření duševního vlastnictví a nadále zlepšovat výchovu talentů v zemi.

Rok inovací

Suman Reddy, viceprezident a výkonný ředitel společnosti Pegasystems Worldwide India, je toho názoru, že oživení globální ekonomiky bude mít pozitivní dopad na IT sektor jak celosvětově, tak i v Indii. „Indický průmysl zažívá mimo jiné růst ve specializovaných odvětvích, jako je zdravotní péče a pojištění. S reformami zdravotnictví v USA, které rovněž přináší nové příležitosti pro indický IT průmysl, očekáváme mnohem více inovací a růstu v tomto roce,“ řekl.

Suman Reddy chce, aby vláda vytvořila daňové reformy na podporu nových start-upů a zakládání menších firem a zaměřila se na partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Kvůli značnému nedostatku elektřiny ovlivňujícímu odvětví ve státě Andhra Pradesh zdůraznil Suman Reddy potřebu zlepšit situaci a také rozšířit silnice na hlavních křižovatkách v městě Hyderabádu. Andhra Pradesh je čtvrtým největším vývozcem IT služeb v zemi, což představuje 12 procent z celkového vývozu Indie.

Rok růstu efektivity

Ramesh Loganathan, viceprezident společnosti Progress Software India, doufá, že v průběhu roku 2013 bude průmysl nadále zlepšovat svou efektivitu a posune se v hodnotovém řetězci. „Sdružení NASSCOM předpovídá jen mírný nárůst o 11 procent, přestože již aktivně probíhá snaha o zlepšení ziskovosti a zvýšení přidané hodnoty služeb, a to zejména v Hyderabádu,“ řekl. S odkazem na to, že zatímco Hyderabád je na tom v tomto ohledu lépe než ostatní města jako Bengalúr, s vyšším předpovídaným růstem a dobrou základní infrastrukturou, stále zde existuje prostor především na zlepšení veřejné dopravy.

V. Laxmikanth, generální ředitel společnosti Broadridge Financial Solutions India, se domnívá, že růst Indie bude trvat právě díky IT. „Z pohledu IT průmyslu si myslím, že může představovat skvělou podporu pro růst ekonomiky i životní úrovně. Klíčem je, aby byl tento růst komplexní,“ řekl.

Rok vysokých dividend

Je jisté, že příležitosti v IT sektoru se budou celosvětově rozšiřovat a totéž bude beze sporu platit i v případě Indie. Aby se tedy indické společnosti více vymanily z vlivu amerického trhu, budou se muset více soustředit na domácí trh i na trhy dosud neprozkoumané. Například Střední východ představuje dobrý potenciál, stejně jako země východní Evropy, Afriky a jihovýchodní Asie. Indické IT firmy si uvědomují, že je třeba hledat růst jinde a tato snaha a úsilí již přinesla vysoké dividendy pro mnoho firem.

 

Pokud se chcete dozvědět více o mobilitě zaměstnanců a s ní souvisejících tématech jako je provozování datových center, cloud computing a jiných zajímavé trendy v IT, přijďte na konferenci CONNECTED TO INDIA dne 5. března 2013 v prostorách Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Více informací na stránkách česko-indické komory Czechindia.