Paní Bhattacharyová se narodila 18. března 1956 a ve State Bank of India začala pracovat již před 36 lety. Působila na různých pozicích, byla mimo jiné ředitelkou pro firemní rozvoj, finanční ředitelkou i zástupkyní generálního ředitele. Pracovala také na pobočce banky v New Yorku, kde pomohla zřídit dceřiné společnosti pro všeobecné pojištění, depozitní služby a také private equity fond disponující v současnosti více než 900 miliony amerických dolarů, který svým neindickým investorům umožňuje investovat do velkých infrastrukturních projektů v Indii.

Během působení na pozici výkonné ředitelky společnosti SBI Capital Markets, dceřiné společnosti State Bank of India a přední investiční banky v zemi, představila paní Bhattacharyaová politiku vstřícnějšího přístupu k pracujícím ženám. Zasadila se o to, aby měly zaměstnané ženy možnost vzít si až dva roky volno při třech různých příležitostech. „Ze zkušeností víme, že existují tři události, kdy si žena v Indii musí vzít volno. Jednou z nich je, když má děti. Dále pak když jsou děti v 10. třídě, aby jim pomohla připravit se na zkoušky (obdoba naší maturity, pozn. aut.). A třetí událostí je situace, když onemocní buď rodiče, nebo příbuzní,“ řekla paní Bhattacharyaová na své první tiskové konferenci jako předsedkyně banky. A rovněž prohlásila, že ve svém úsilí o zlepšení pracovních podmínek žen nepovolí ani na svém postu v čele State Bank of India.

Paní Bhattacharyaová přebírá banku v náročné době, protože v důsledku zpomalení ekonomiky zaznamenala nárůst nesplácených úvěrů, a to zejména od malých a středních podniků, individuálních dlužníků a subjektů z oblasti zemědělství. „Budeme se snažit bojovat s nesplácenými aktivy a využívat všech dostupných zbraní k získání našich pohledávek,“ prohlásila paní Bhattacharyová.

Jmenování paní Bhattacharyaové rozšiřuje počet indických bank, které jsou řízeny ženou. Jmenovat můžeme například Chandu Kochharaovou, generální ředitelku ICICI Bank s více než 3500 pobočkami a přítomností v 19 zemích světa nebo Shikhu Sharmaovou, generální ředitelku třetí největší soukromé banky Axis Bank. Další ženou na významné pozici je paní Usha Ananthasubramanianiová, výkonná ředitelka Punjab National Bank s více než 82 miliony zákazníky, která bude brzy potvrzena ve funkci CEO Bharatiya Mahila Bank nazývané též Indian Women´s bank.

Ženy ženám

Indian Women's bank byla slavnostně otevřena 19. listopadu 2013 při příležitosti 94. výročí narození bývalé indické premiérky Indiry Gandhí. Cílem je vytvořit pracovní místa pro ženy, zlepšit jejich přístup k financím i finanční gramotnost. Banka ale samozřejmě zůstane otevřena i zákazníkům mužského pohlaví. Otevřeno bylo zatím šest oboček, do roku 2017 jich má ale být na 500 po celé Indii, a to hlavně v menších městech a na vesnicích.

Dle Světové Banky má v Indii účet u finanční instituce jen 26 % žen ve srovnání se 46 % mužů. Stále totiž mnoho indických žen dává k dispozici své příjmy manželům, přičemž ženy jsou vnímány jako zodpovědní a rozumní střadatelé a mít vlastní účet by pro ně mělo smysl. Jak uvedl indický premiér Manmohan Singh, „smutnou skutečností je, že ženy v Indii čelí diskriminaci a ústrkům doma, ve škole, na pracovišti i a na veřejných místech. Zlepšení jejich sociálního, ekonomického a politického postavení zůstává vzdáleným cílem. Horších výsledků než muži dosahují ženy, i co se týká gramotnosti, zdravotního stavu, v možnostech zaměstnání i v podnikatelských dovednostech.“