Jeho Excelence Venkatesan Ashok se narodil 8. října 1958 v Indii, vystudoval stavební inženýrství na Indian Institute of Technology v Novém Dillí a do diplomatických služeb nastoupil v roce 1982. Na indickém ministerstvu zahraničních věcí řídil odbor pro střední Evropu a působil mimo jiné v Hongkongu, Malajsii, Číně nebo Rakousku. Velvyslancem v České republice je od srpna 2011. J. E. V. Ashok je ženatý a má jednoho syna. Mluví čínsky, anglicky a několika indickými jazyky. Je autorem několika odborných článků a jedné knihy. Mezi jeho zájmy patří čtení a hudba.

Vaše Excelence, z jaké části Indie pocházíte? Můžete nám říci o tomto místě několik slov?

Mí rodiče pocházejí ze státu Tamilnadu na jihu Indie. Ale jelikož můj otec pracoval jako stavební inženýr pro centrální vládu, byli jsme s ním v různých částech Indie. Já jsem se narodil ve východním státě Orissa.

Tamilnadu je stát s kamennými chrámy a plážemi s dlouhým pobřežím. Má rozlohu asi 130 000 km² a 72 milionů obyvatel. Tamilština je nejstarším z drávidských jazyků (mezi další patří telugština, kannadština a malajálamština) a má starobylou literaturu a kulturu, která sahá více než 2000 let do minulosti. Dnes je Tamilnadu rychle se rozvíjejícím státem plným života. Gramotnost a životní úroveň se zlepšuje a stát přilákal různé zahraniční investice – BMW, Ford a Hyundai zde vyrábí a montují motorová vozidla a působí tu rovněž společnost Nokia a mnoho dalších společností zaměřených na informační technologie.

Jak dlouho jste v České republice? Co Vás nejvíce překvapilo?

Nyní jsem v České republice více než dva roky. Nejvíce mě překvapil zájem Čechů o všechny věci související s Indií, ať už je to tanec, hudba, bollywoodské filmy, jídlo, spiritualismus, filozofie, ájurvéda nebo jóga.

Současná situace v Evropě je křehká a nestabilní. Jak indičtí podnikatelé vnímají vývoj v Evropě?

Ekonomická krize, která začala v roce 2008, zasáhla nejen Evropu, ale i Asii a Indii. Nicméně vidím, že všechno zlé je k něčemu dobré a Evropa i Indie snad již překonaly to nejhorší a křivka se pohybuje opět nahoru. Indičtí podnikatelé vnímají Evropu jako region, který nabízí vynikající technologie a který může představovat partnera Indie v oblasti nákupu a prodeje zboží a služeb.

Mají indičtí podnikatelé zájem vytvářet a rozvíjet vztahy s evropskými zeměmi i přes nejistý vývoj v příštích letech?

V Indii roste povědomí o rostoucím potenciálu regionu střední a východní Evropy, zejména Visegrádské čtyřky. Vnímáme země typu Česká republika jako hub pro specializované technologie. V této oblasti je velký potenciál pro obě naše země a regiony, aby společně využívaly ty nejlepší a nejbystřejší akademické, vědecké a obchodní mozky ke vzájemnému prospěchu na základě spolupráce mezi univerzitami, akademiemi věd, institucemi a soukromými firmami s cílem vyvíjet produkty a technologie užitečné pro obě země. Indičtí podnikatelé mají velký zájem působit v České republice a EU. Rádi bychom také, aby české firmy, včetně těch z oborů jako zemědělství a potravinářství, chladírenství, železnice, čerpadla, zavlažování, čištění odpadních vod, zásobování vodou, jaderná, tepelná a solární energie, biomasa, informační technologie, lasery, nanotechnologie, robotika, elektronika a jiné oblasti, spolupracovaly ruku v ruce se svými indickými protějšky. Indie v průběhu příštích sedmi až deseti let utratí asi jeden bilion USD na projekty v oblasti infrastruktury a české firmy mají skvělou příležitost účastnit se výběrových řízení na tyto projekty.

Co si myslíte o česko-indických obchodních a politických vztazích?

Česko-indické politické vztahy byly vždy vřelé a přátelské. V roce 1920 vytvořilo Československo svůj konzulát v Mumbai (Bombaj). Ve 30. letech minulého století zřídil Baťa v Indii své výrobní jednotky.

Československo a Indie navázaly diplomatické vztahy v listopadu 1947, pouhé tři měsíce poté, co jsme získali naši nezávislost. V prvních letech profitovala Indie z českého strojírenství a zařízení pro elektrárny. Koncem 90. let se Česká republika začala dívat i na trhy mimo Evropu a obnovovala dlouhotrvající ekonomické vazby. Škoda a další české firmy zaměřující se především na výrobu energie a strojírenství se rozhodly zapojovat do indických projektů v oblasti infrastruktury. Vzájemný obchod vzrostl ze 153 milionů v roce 2001 na 1,5 miliardy USD v roce 2011 a oboustranné investice jsou na vzestupu.

Ve strategických dokumentech české vlády zaměřených na export je jednou z hlavních prioritních zemí Indie. Jaký očekáváte budoucí vývoj vzájemných obchodních vztahů?

Jsem rád, že Indie je jedním z 12 prioritních trhů pro Českou republiku mimo EU, a vidím velký potenciál pro spolupráci s Českou republikou, regionem střední a východní Evropy a EU. Indie pokročila v jednání týkajících se dalších obchodních a investičních dohod s EU, které dále posílí obousměrné obchodní a investiční příležitosti s Českou republikou a zeměmi střední a východní Evropy. Jsem přesvědčen, že česko-indické hospodářské vztahy se budou i nadále prohlubovat, a to zejména pokud jde o využití výhod, které máme v rámci spolupráce v oblasti vývoje technologií a jejich implementace pro komerční využití. Mám pocit, že toho lze dosáhnout zapojením obou našich vlád, našich průmyslových odvětví a našich vědeckých ústavů a vysokých škol.

Byl bych rád, aby se v roce 2014 posílila naše dosavadní spolupráce v oblasti vědy a techniky a také průmyslu s cílem maximalizovat potenciál, který existuje mezi našimi dvěma zeměmi. V tomto směru má Česko-indická obchodní komora důležitou úlohu při vytváření povědomí o možnostech dostupných pro investory a působí jako katalyzátor při odstraňování překážek obchodu a investic, včetně víz.