Rekordně velký elektorát

Podle posledních zpráv Indické volební komise činí elektorát pro blížící se volby do Lok Sabha – dolní komory parlamentu s 534 křesly – celkem 814 milionů lidí. To je více než dvojnásobek celkového počtu obyvatelstva Spojených států. Oproti posledním volbám v roce 2009 to znamená nárůst o 100 milionů voličů!

Při volbách do Lok Sabha se letos odráží demografický vývoje země výrazněji než dříve. Prvovoličů ve věku 18 a 19 let bude dle odhadů Indické volební komise 2,8 % z celkového elektorátu, tedy 23,2 milionu. Jak v Indii začíná plodnost klesat, přičemž pokles je rychlejší na jihu než na severu, letošní volby mohou zaznamenat nejvyšší míru ovlivnění právě od této skupiny voličů. Poprvé jsou tak do volební kampaně v širokém měřítku zapojena sociální média a mobilní internet a výsledek je i hůře odhadnutelný než v předchozích letech.

Volby jako žádné jiné

Volby se budou konat v devíti dnech, počínaje 7. dubnem a 12. květnem letošního roku konče. Konečné sčítání hlasů je stanoveno na 16. května 2014. Hlasování není povinné a účast v několika posledních volbách činila v průměru 59 %. Nejlepšího výsledku bylo dosaženo v roce 1984 s méně než 64 %. Přichystáno bude kolem 930 tisíc volebních místností, které budou obsluhovány 11 miliony lidmi včetně ochranné služby. Hlasování bude probíhat na 1,8 milionu elektronických hlasovacích strojích zavedených v roce 2004. Poprvé ve všeobecných volbách v Indii navíc budou voliči moci označit na hlasovacím přístroji odpověď „žádná z výše uvedených“.

Očekává se velká bitva mezi vládnoucí stranou Indický národní kongres a jejích spojenců proti alianci vedené stranou Bharatiya Janata Party (BJP). Indický národní kongres byl u moci v posledních deseti letech pod vedením Soni Gándhíové a jejího syna Rahula, dědice dynastie Nehru-Gandhi. V čele BJP stojí kontroverzní hinduistický nacionalista Narendra Modi, který je zároveň od roku 2001 v čele jednoho z nejrychleji rostoucího státu Indie – státu Gujarat.

Ožehavá témata

Mezi hlavní témata bude patřit bezesporu ekonomika země. Indický růst v loňském roce zpomalil a zemi sužovala inflace. Zato několik států, které nikdy předtím motorem Indie nebyly, zaznamenalo dvoumístný růst. Státy tak nabývají na síle i politicky a regionální strany se stávají významnějšími politickými hráči než kdy dříve. Celkem je k letošním volbám v Indii registrováno pro nás Evropany těžko představitelných 1417 politických stran! Jak se bude regionálním stranám dařit a ke kterým koalicím se připojí, to bude mít obrovský vliv na výsledek celonárodních voleb.

V září 2013 otřásl Indií nejhorší případ náboženského násilí od roku 2002, které probíhalo ve státu Gujarat, kde se angažoval i Modi. Více než 60 lidí, většinou muslimů, bylo zabito a desítky tisíc vyhoštěno z okresu asi 130 kilometrů severně od Nového Dillí, kde byly střety největší. Tyto události vedly k růstu (ne)popularity zastánce „tvrdých řešení“ Narendra Modiho.

Nelze opomenout také téma korupce. Po řadě mnoha multimilionových a dokonce i multimiliardových podvodů, které přinesla na světlo nepolevující snaha médií, dosáhl boj proti korupci v Indii bodu zvratu, na čemž se shodují indická i zahraniční média. Převažující protikorupční nálada bude mít tak i nadále velký vliv při rozhodování voličů, zejména těch mladých.

Jaká strategie a jaká témata zaberou (nejen) na mladé indické voliče nejlépe, se ukáže za dva měsíce. Minimálně pro politology to bude znamenat velmi zajímavý materiál pro další analýzy.